Back to Federal guidance

Discretionary IRA bonuses paid to employees

Summary DOL found that an employer’s discretionary bonus paid to employees, who then deposited it into their own IRAs, did not make the described IRA program an ERISA pension plan. The employer’s involvement and the other conditions met the regulatory IRA safe harbor, so Title I did not apply on those facts.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 77-21
Date issued
February 9, 1977
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 77-21

                                                3(2)


                    February 9, 1977


Dear          :

Thank you for your correspondence regarding the Employee
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). We regret
the delay in responding to your inquiry.

You state that you represent (named), Inc., a firm that
maintains a program under which a discretionary bonus is
paid to employees for deposit in their own Individual
Retirement Accounts (IRA) established under section 408(a)
of the Internal Revenue Code of 1954 (the Code). The
bonus amounts are paid directly to the employee who
reports them as earnings and forwards them to the trustee
who maintains the IRA. You request a determination that
this program is exempt from Title I of the ERISA which
includes the reporting and disclosure requirements.

Section 2510.3-2(d) of the enclosed regulations issued by
the Department of Labor on August 15, 1975, sets forth
circumstances under which an IRA established under section
408(a) of the Code will not be deemed a pension plan
within the meaning of section 3(2) of the ERISA. If such
an account is not deemed a pension plan, it will not be
covered under Title I of the ERISA.

As indicated in section 2510.3-2(d), an IRA will not be
deemed a pension plan if no contributions are made by the
employer, participation is voluntary, the sole involvement
of the employer is to permit the sponsor to publicize the
program and to collect contributions, and the employer
receives no consideration other than reasonable compensa-
tion for service rendered.

The involvement of (named), Inc., in the program you
describe is limited sufficiently for treatment under
section 2510.3-2(d). As the other conditions contained
therein are satisfied as well, this program will not be
deemed a pension plan and will, therefore, be exempt from
Title I of the ERISA.

Sincerely,



Enclosure

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace