Back to Federal guidance
Bonding and reporting for an insured welfare plan
Summary DOL said bonding was generally unnecessary when employer contributions remained in its general assets until used directly to buy insurance, though returned funds could change that answer. The described insured welfare plan covered one hundred or more participants. DOL said an insured welfare plan with more than one hundred participants had to file an annual report under the rules discussed in the 1976 letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-97
Date issued
October 1, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-97
3(16)
412✓
October 1, 1976
Dear :
Thank you for your recent letter concerning the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). We regret that we were
unable to reply to your inquiry earlier.
Your letter relates to an employee welfare benefit plan for one
hundred or more participants in which the benefits are funded
through various insurance contracts. You tell us that eligibility
for benefits is determined by the insurance carriers, and the
sole function of the employer is to make premium payments to the
insurers from the general corporate funds. You ask whether or
not bonding is required for such a plan, and if it is necessary
to file an annual report with the Department.
On January 10, 1975, the Department published a temporary bonding
regulation in the Federal Register wherein it is stated that,
pending the issuance of permanent regulations implementing section
412 of the ERISA, any plan official shall be deemed to be in
compliance with the bonding requirements if he or she is bonded
under a bond which would have been in compliance with section 13
of the Welfare and Pension Plans Disclosure Act (WPPDA) and
Subparts A through E of the regulations implementing the WPPDA
(29 CFR Part 464).
Under sections 464.6(b)(2) and 464.7(b)(7) of such regulation,
if the employer's contributions to the plan remain unsegregated
in the general assets of the employer until used to purchase
plan benefits directly from an insurance carrier, then bonding
will not be required. However, bonding may be required under
certain circumstances where monies are returned to the plan
by way of benefit payments, cash surrender, dividends, credits
or otherwise. See section 464.7(b)(7).
With respect to the filing of an annual report for the plan,
the plan administrator, as defined in section 3(16) of the
ERISA, of an insured welfare plan which covers more than one
hundred participants must file an annual report for the plan
year beginning on or after January 1, 1975.
The new annual return/report forms to be filed with both
the Labor Department and the Internal Revenue Service were
available in May. The due date for filing 1975 returns/reports
with the Department of Labor is eleven and one-half months
after the end of the plan year beginning on or after January 1,
1975, due to the delay in issuing forms. The normal due date
for annual/reports will be seven months after the end of the
applicable plan year.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace