Back to Federal guidance
Whether an insurance seller is an ERISA plan sponsor
Summary A state official asked whether an association offering a benefit arrangement to employers had become an ERISA plan sponsor and filed a plan description. DOL explained that an employer association can sponsor a plan for its members, but a business offering public participation, insurance or plan services does not qualify on that basis. DOL said it found no short or complete plan-description filing by the association at that time.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-81
Date issued
May 25, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-81
514
May 25, 1976
Gentlemen:
This is in reply to your letter of April 14, 1976, inquiring whether the (Association) has been accepted as a plan sponsor and is filing a plan description, EBS -1 Form, with the Department of Labor. I regret I was unable to reply sooner.
The Association contends it is providing an "Employee Benefit Plan" within the meaning of section 514, Public Law 93-406, to employers in (state) and that section 514 preempts the State Insurance Law. Because of this, you are concerned that you would be unable to assist residents of (state) who may request assistance in obtaining payment of employee benefits under the plan offered to employers by the Association.
Generally, the "plan sponsor", as that term is defined in section 16(B) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA), is self-determined. The Department of Labor does not get involved in such determination unless the "plan sponsor" cannot be identified readily. As defined in section 16(B), the "plan sponsor" would be either an employer, an employee organization, or their representatives; i.e., a joint board of trustees, committee, association, etc. However, the term "association" means a group or association of employers such as a trade association acting directly or indirectly in the interest of an employer or employers in relation to an employee benefit plan which restricts plan participation to members of the association and/or their employees. It would not include an organization offering or soliciting participation by the public in a master or prototype plan, selling insurance, or furnishing plan services as the Association appears to be doing.
Under the provisions of section 2520.104 -3(c) of a regulation published in the Federal Register August 15, 1975, generally, the filing of a complete Form EBS-1 may be deferred by plans subject to Part I of Title I of the ERISA until May 30, 1976, provided the plan files a short form plan description consisting of the first two pages of the Form EBS-1 (not including schedules A,B and C) and the signature page (item 38 only) on or before August 31, 1975. A search of our records has not disclosed that either a short form or complete EBS -1 Form has been filed with the Department of Labor by the Association to date.
I hope this information will be useful to you.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace