Back to Federal guidance
Insurance commission paid to an employer's employee
Summary A requester asked whether a licensed insurance agent who also worked for the sponsoring employer could receive a commission for selling insurance to its profit-sharing plan. DOL said the employee was a party in interest and might be prohibited from receiving the commission. It noted a conditional transitional exemption lasting until June 30, 1977, under the law as then in effect.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-59
Date issued
May 4, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-59
3(14)
406
414
May 4, 1976
Dear :
Your letter of October 30, 1974, addressed to the Internal Revenue Service, has been referred to this office for reply. Your letter states that a qualified profit sharing plan handled by the Trust Company of purchased a group insurance contract through a person who is a licensed agent and who is also the office manager and an employee of the sponsoring employer and a participant in the subject plan. You inquire whether this person is a party in interest, within the meaning of section 3(14) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the Act), and, therefore, prohibited under section 406 of the Act from receiving commissions on the sale of the insurance to the plan.
Section 3(14) of the Act defines the term "party in interest" to include, in relevant part, an employee or an employer any of whose employees are covered by the plan. Accordingly, by virtue of being an employee of the sponsoring employer, the person described in your letter is a party in interest with respect to the plan and may, therefore, be prohibited under section 406(a) of the Act from receiving commissions on the sale of insurance to the plan.
In this regard, I am enclosing for your information, a copy of ERISA IB 75-1 (December 31, 1974), which as here pertinent, interprets section 414(c)(4) of the Act as providing a transitional exemption (if certain conditions are met) until June 30, 1977, from the prohibitions of section 406 of the Act to permit a plan consultant (who may be a fiduciary and a party in interest) to cause the sale of insurance to the plan and to receive commissions for such sales from the insurance company writing the policy.
You might note that the definition of "party in interest" in section 3(14) of the Act is similar to the definition of "disqualified person" contained in section 4975(e)(2) of the Internal Revenue Code of 1954, as amended. However, under the Code definition, an employee of an employer any of whose employees are covered by the plan is not a "disqualified person" solely by virtue of such employer-employee relationship.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace