Back to Federal guidance
State bank commingled funds under proposed ERISA reporting rules
Summary A requester pointed out that a proposed reporting rule appeared to require state bank commingled funds to meet national-bank filing rules they could not satisfy. DOL said the proposal was not intended to exclude state banks and promised to correct the wording in final regulations. The letter addressed a proposal, so it does not by itself establish the final rule's terms.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-55
Date issued
April 5, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-55
103
April 5, 1976
Dear :
Thank you for your letter dated January 9, 1976, in which you call my attention to an inconsistency and need for clarification in view of the language in the preamble to the proposed regulations which appeared in the Federal Register of November 19, 1975 and the text of the proposed regulations in section 2520.103-1(b) which relates to common or commingled trust funds maintained by banks. You point out that the problem arises because the preamble refers to a commingled fund which "falls within the substantive provisions" of the regulations of the Comptroller of the Currency, whereas section 2520.103-1(b) of the proposed regulations refers to a fund "which meets the requirements" of the Comptroller's regulations. You further point out that although a State bank's commingled investment fund can satisfy the substantive requirements of the Comptroller's regulations, it cannot ever "meet the requirements" of those regulations for the reason that they are both substantive and procedural. Procedurally, these regulations require a variety of reports to be filed with the Comptroller and only national banks file those reports.
It is not intended that state banks be excluded under section 2520.103-1(b) of the proposed regulations. When the final regulations are published, this inconsistency and oversight will be corrected.
Thank you for bringing this to my attention.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace