Back to Federal guidance

Broker-dealer registration and ERISA investment managers

Summary A requester asked DOL to treat a broker or dealer registered under the Securities Exchange Act of 1934 as an investment manager under ERISA section 3(38)(B). DOL declined, explaining that the statute expressly requires registration under the Investment Advisers Act of 1940 and that the two statutes do not impose identical regulation. The answer addresses the requested interpretation on the facts presented.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-20
Date issued
March 30, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-20

3(38)(B)

March 30, 1976

Dear          :

This is in response to your letter of December 1, 1975,
regarding the Employee Retirement Income Security Act of
1974 (ERISA).

Specifically, you request a ruling that the term "investment
manager" under ERISA section 3(38) (B) includes a broker
or dealer registered under the Securities and Exchange Act of
1934. You support your request with statements upon which
you conclude as follows:

             . . . a broker-dealer registered under the
             Exchange Act comes under much more intensive
             surveillance than a person registered under
             the Advisers Act. A violation of any of the
             provisions of the Advisers Act (whether or
             not a person is registered under the Advisers
             Act) is a violation of the Exchange Act. The
             Exchange Act, by its terms and by interpretation,
             in effect encompasses all of the provisions of
             the Advisers Act.

Upon consideration of the arguments presented in your letter,
I see no reason to modify the position taken in FR-6 of
ERISA Interpretive Bulletin 75-5 (29CFR 2509.75.5). The
provision in ERISA section 3(38)(B)(i) is clear on its
face in requiring registration under the Investment
Advisers Act of 1940. Also, the Securities and Exchange
Act of 1934 does not encompass in effect all of the
provisions of the Advisers Act. For instance, registration
under the 1934 Act does not subject a person to the same
regulation of fees provided under the Advisers Act. Further,
there is always the possibility that regulation under the
Advisers Act may be extended in the future to new matters
not covered by the other statute.

Your understanding of our position will be appreciated.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace