Back to Federal guidance

Sale of nonqualifying employer real property under transition rules

Summary A profit sharing plan sought an exemption to sell its single employer-leased property back to the employer. DOL and IRS found that the property was not qualifying employer real property. Because this plan had held it since before June 30, 1974 and needed to dispose of it to comply with section 407(a), transition provisions permitted the sale if the plan received at least adequate consideration. They closed this particular exemption application as unnecessary.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
OPINION 76-132
Date issued
December 20, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
U.S. DEPARTMENT OF LAB OR
                    LABOR-MANAGEMENT SERVICES ADMINISTRATION
                               Pension and Welfare Programs
                                   Washington, D.C. 20216




December 20, 1976                                                                  230
                                                                                   OPINION 76-132

Jonathan K. Wright, Esq.                                                           414(c)(5)
Schumacker and Lunkeheimer
1810-14 TwoPenn Center Plaza
Philadephia, Pa. 19102


Re: Exemption Application No. D-332

Dear Mr. Wright:

This is in response to your submission of November 3,1975 on behalf of your client, the Stewart Equipment Co.
of Philadelphia (the Employer). In that submission, you applied for an administrative exemption under section
408(a) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (the Act) and section 4975(c)(2) of the Internal
Revenue Code of 1954 (the Code) from the prohibitions of section 406 of the Act and the excise taxes imposed
by sections 4975(a) and (b) of the Code by reason of section 4975(c)(1) of the Code. The application was filed
pursuant to ERISA Procedure 75-1 (40 FR 18471, April 28, 1976} and Rev. Proc. 75-26, 1976-1 C.B. 722, by
the Employer and by the Industrial Valley Bank as Trustee of the Profit Sharing Plan of the Stewart Equipment
Company of Philadelphia (the Plan).

The application states that the Plan purchased a plant located at 1165 Masonford Road, West Cohshohocken,
Pennsylvania (the Property) in 1962. Since its purchase, the Plan has leased the Property to the Employer.
On January 31, 1975, the market value of the property represented more than 50 percent of the market value
of total Plan assets. The Plan now wishes to sell the Property to the Employer.

The Employer is a party in interest and a disqualified person with respect to the Plan as those terms are defined
in section 3(14)(C) of the Act and section 4975(e)(2)(C) of the Code, respectively. Section 406(a}(1)(A) of the
Act prohibits a fiduciary with respect to a plan from causing the plan to engage in a transaction which he knows or
should know constitutes a direct or indirect sale of property between a plan and a party in interest. Under
section 497S(c)(1) of the Code, the direct or indirect s ale of property between a plan and a disqualified person is
a prohibited transaction. Thus, in the absence of an administrative or statutory exemption, the sale of the Proper
ty to the Employer would be prohibited, and any disqualified person who participates in the transaction (other than a
fiduciary acting as such) would be subject to the taxes imposed by section 4975(a) and (b) of the Code.

In addition, section 406{a)(2) of the Act prohibits, in relevant part, a fiduciary from permitting a plan to hold any
employer real property if he knows or should know that holding such real property violates section 407(a) of the
Act. Section 407(a) prohibits, among other things, a plan from holding any employer real property which is not
qualifying employer real property. The term "employer real property" is defined in section 407(d)(2) of the Act to
mean real property which is leased to an employer of employees covered by the plan. Section 407{d)(4) of
the Act defines the term "qualifying employer real property" to include parcels of employer real property if,
among other things, a substantial number of the parcels are dispersed geographically. Such economic
dispersion must be sufficient so that adverse economic conditions peculiar to one area would not significantly
affect the economic status of the plan as a whole. See H.F. Rep. No. 93-1280, 93d Cong., 2nd Sess.
318 (1974). Based upon the information provided in the submission, the requirements of geographic dispersion
would not be met, and, therefore, the Property would not constitute qualifying employer real property within the
meaning of section 407(d)(4). Accordingly, the holding of the Property would be prohibited by section
406(a)(2) of the Act.
                                                         2                                                  OPINION 76-132


However, the transition rules contained in sections 414(c)(5) and 2003(c)(2)(E) of the Act permit a plan to
Dispose of employer real property owned by the Plan on June 30, 1974, and at all times thereafter, to a
party in interest, if the plan is required to dispose of such property in order to comply with the provisions
of section 407(a) and if the plan receives not less than ad ate consideration. Section 3(18)(B) of the
Act defines the term "adequate consideration" in the case of an asset other than a security for which there is
a generally recognized market, as the fair market value of the asset as determined in good faith by the trustee
or named fiduciary pursuant to the terms of the plan and in accordance with regulations promulgated by the
Department of Labor. The Department has not yet issued regulations under section 3(18), and in the absence
of such regulations, a determination as to what constitutes "adequate consideration" must be made by the
plan trustees or other named fiduciaries in light of all the relevant facts and circumstances.

The transitional sections of the Act will permit the Plan to sell the Property to the Employer provided the Plan
receives not less than adequate consideration for such Property. Since section 414(c)(5) and 2003(c)(2)(E)
of the Act would permit the Plan to sell the Property to the Employer for not less than adequate consideration, an
administrative exemption is not necessary. Accordingly, your exemption application file will be closed without
further action.

Sincerely,




Alan D. Lebowitz
Chief, Employee Plans
Prohibited Transactions Staff
Internal Revenue Service


Fred W. Stuckwisch
Director, Office of Regulatory
 Standards and Exceptions
U.S. Department of Labor

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace