Back to Federal guidance
High school district retirement plans and ERISA filing
Summary A high school district asked whether its two state retirement plans had to file Form EBS-1. DOL found that the district was a state agency or instrumentality and the plans were governmental plans exempt from ERISA Title I. It said the plans need not file that form, though some Title II tax provisions could apply. The determination rests on the district and plans described.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-129
Date issued
December 10, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-129
3(32)
December 10, 1976
Dear :
Thank you for your letter dated May 11, 1976, requesting a
determination under the Employee Retirement Income
Security Act of 1974 (ERISA). I am sorry we could not
reply sooner.
According to your letter and your conversation with a
member of my staff, education in (State) is a State
function and the (named) high School District (District)
is a subsidiary of the State. The District and its
employees contribute to two State retirement plans - the
State Retirement System for Classified Employees and the
State Teachers Retirement System for Certified Employees.
You seek confirmation that the District is exempted from
filing Form EBS-1.
Section 4(b)(1) of the ERISA exempts governmental plans
from coverage thereunder. Section 3(32) defines the term
"governmental plan", in part, to mean a plan established
or maintained for its employees by the Government of the
United States, by the government of any State or political
subdivision thereof, or by any agency or instrumentality
of any of the foregoing.
Based on the above, it is concluded that the plans are
established and maintained for its employees by the
District, an agency or instrumentality of (State).
Accordingly, they are "governmental plans" as defined in
section 3(32) of the ERISA and are exempt from coverage
under title I pursuant to the provisions of section
4(b)(1). The plans need not file Form EBS-1.
However, even though a governmental plan is exempt from
coverage under title I, many of the tax provisions of
- 2 -
P/OPINION 76-129
title II (which are administered by the Internal Revenue
Service) may apply. For example, governmental plans may
qualify under section 40l(a) of the Internal Revenue Code
in order to attain special tax treatment for employees who
participate under such types of plans. Although a govern-
mental plan does not have to meet the alternative minimum
participation, vesting and funding requirements added to
the Code by title II, in order to attain qualified status,
it must satisfy the coverage requirements of section
40l(a)(3) of the Code, the nondiscrimination rule of
section 40l(a)(4), and the vesting provisions of section
40l(a)(7), as in effect prior to the enactment of the
ERISA. In addition, qualified governmental plans must
satisfy the requirements of section 415 of the Code
relating to contributions or benefits.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace