Back to Federal guidance

City hospital plan reporting exemption

Summary A city maintained a group hospital and surgical plan for employees, with optional dependent coverage funded by employees. DOL concluded that the city plan was a governmental plan exempt from ERISA Title I and had no ERISA reporting requirement insofar as DOL was concerned.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-122
Date issued
December 10, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION    76-122

                                                   3(32)

                      December 10, 1976



Dear           :

Thank you for your letter dated April 12, 1976, requesting
a determination under the Employee Retirement Income
Security Act of 1974 (ERISA). I am sorry we could not
reply sooner.

According to your letter and a conversation with a member
of my staff, the City of (named) has established and
maintains a noncontributory group hospital and surgical
plan for its employees. The City has a contract with
(named). Dependents may be covered by employee con-
tributions. You would like to know if the City has any
reporting requirements under the ERISA.

Section 4(b)(1) of the ERISA exempts governmental plans
from coverage thereunder. Section 3(32) defines the term
"governmental plan", in part, to mean a plan established
or maintained for its employees by the Government of the
United States, by the government of any State or political
subdivision thereof, or by any agency or instrumentality
of any of the foregoing.

Based on the above, it is concluded that the Plan is
established and maintained for its employees by (City), a
political subdivision of (State). Accordingly, the Plan
is a governmental plan as defined in section 3(32) of the
ERISA, and is exempt from coverage under Title I pursuant
to the provisions of section 4(b)(1). There are no
reporting requirements under the ERISA, insofar as the
Department of Labor is concerned.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace