Back to Federal guidance

Voluntary employee stock purchase plan outside ERISA

Summary A bank offered companies a specimen voluntary payroll-deduction plan for employees to purchase their employer's stock, with possible matching contributions and a right to withdraw at any time. DOL found the described arrangement provided no welfare benefits and did not defer income to termination or later. It concluded the plan was not an ERISA employee benefit plan, so ERISA fiduciary rules did not apply.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-12
Date issued
February 9, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-12



                                                           3(2)
                                                           3(3)
                                                           4(a)


                        February 9, 1976
Dear        :
This is in response to your letter in which you inquired
about the application of the fiduciary provisions of the
Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).
I regret that we have not been able to respond more
promptly, due to the large volume of inquiries received.
Specifically, you ask whether the plan discussed in your
letter is a pension or welfare plan as those terms are
defined in ERISA. You describe the plan as "a specimen
non-qualified employee stock purchase plan" offered by
          National Bank to various companies. Under the
plan described, an employee may voluntarily authorize
regular payroll deductions up to ten percent of his
salary. An employer may contribute an amount equal to a
percentage of the employee's contributions. The money
is invested in stock of the employing company at the
current market price. An employee may terminate membership
in the plan at any time by giving written notice to the
employer. Upon withdrawal, the participant will receive
certificates for stock purchases, or he will receive the
proceeds of the sale of his stock, whichever he requests.
Based on the facts as they have been presented, it appears
that the terms of the plan in question do not provide
any of the benefits described in section 3(1) of ERISA or
in section 302(c) of the Labor-Management Relations Act
of 1947, and therefore the plan is not an employee welfare
benefit plan.
An employee pension benefit plan is defined in section 3(2)
of ERISA as "...any plan, fund, or program...established
or maintained by an employer...that by its express terms
or as a result of surrounding circumstances such plan, fund or
program -

       (A) provides retirement income to employees, or
       (B) results in a deferral of income by employees for
           periods extending to the termination of covered
           employment or beyond..."
P/OPINION 76-12

Where the employee may terminate his participation in the
plan at any time, section 2510.3-1 of the regulations governing
plan coverage, published in the Federal Register on August 15,
1975, indicates that "if each employee has the right to
withdraw the balance in his or her account at any time, such
a payroll savings plan does not meet the requirements for
a pension plan set forth in section 3(2) of the Act and,
therefore, is not an employee benefit plan within the meaning
of section 3(3) of the Act." The terms of the subject stock
purchase plan, which permit withdrawal of a participant's
balance at any time, appear to be governed by the language
of that regulation.
Section 4(a) of the Act states that only employee benefit
plans within the meaning of section 3(3) are subject to
Title I of the Act. Therefore, the fiduciary responsibility
provisions of ERISA are not applicable to the plan described
in your letter.
Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace