Back to Federal guidance

Redeemable annuity contracts still covered by ERISA

Summary A requester asked whether two tax-deferred annuity contracts were covered plans when participants could terminate and redeem contributions at will. DOL said the contracts still offered retirement annuities or deferred income beyond employment. The ability to choose redemption did not change ERISA coverage of the described plans.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-112
Date issued
September 30, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-112

                                                   3(2)


                       September 30, 1976


Dear             :

This is in reply to your letter dated February 18, 1975,
requesting an opinion as to whether the tax deferred
annuities of (named) are covered plans under section 4(a)
of the Employee Retirement Income Security Act of 1974
(ERISA). Section 7.01 of both of (named)'s contracts
permits an employee to terminate his annuity agreement and
redeem the contribution at will.

Section 3(2) of the ERISA defines an "employee pension
benefit plan" and "pension plan" as "any plan, fund, or
program which was heretofore or is hereafter established
or maintained by an employer . . . to the extent that by
its express terms or as a result of surrounding circum-
stances such plan, fund or program -

       (A)   provides retirement income to employees, or

     (B) results in a deferral of income by employees for
periods extending to the termination of covered employment
or beyond, regardless of the method of calculating the
contributions made to the plan, the method of calculating
the benefits under the plan or the method of distributing
benefits from the plan." Although the tax deferred
annuities of (named) do permit an employee to terminate
his annuity agreement and redeem the contribution at will,
the contracts provide in section 6 for effecting a
retirement annuity or effecting a variable annuity.
Section 8, Death Benefits, gives a beneficiary the option
of selecting a retirement annuity or a variable annuity.
The plans, therefore, provide retirement income or a
deferral of income for periods extending to the
termination of covered employment or beyond.    The fact
that participants may choose not to do this would have no
bearing on coverage. In view of the foregoing, both plans
are covered under the ERISA.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace