Back to Federal guidance

County sanitary authority pension plan exemption

Summary A county sanitary authority asked whether its contributory pension plan was governmental. DOL considered the authority’s state charter, public appointments, and board control over the plan committee, and concluded it was a state political subdivision. Its pension plan was therefore exempt from ERISA Title I, although some Title II tax provisions could still apply.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-109
Date issued
September 27, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION   76-109

                                              3(32)

                     September 27, 1976



Dear          :

Thank you for your letter of March 18, 1976, and the
additional information in your letter of April 19, 1976,
requesting a determination whether the pension plan of the
(named) County Sanitary Authority (Authority) is a
governmental plan and, therefore, exempt from coverage
under Title I of the Employee Retirement Income Security
Act of 1974 (ERISA). I am sorry we could not reply
sooner.

The Authority was formed by action of the City Council of
(City) and the Board of Commissioners of (named) County
and by joinder of (City). It was chartered as an Author-
ity by (State). Its Board of Directors is appointed both
by (City) and (County). The pension plan is funded by
employer and employee contributions and is administered by
the Pension Committee. Although your letter states that
the Pension Committee is comprised of members appointed by
the employees and employer, the photocopy of Article VI
submitted with your letter of April 19, 1976 states that
the members of the Pension Committee are to be appointed
by the board. Also, the Board may remove members of the
Committee, with or without cause, appoint new members, and
increase or decrease the number of members. The Com-
mittee's decisions or actions are subject to reversal or
modification by the Board (Article X).

Section 4(b)(l) of the ERISA exempts governmental plans
from coverage thereunder. Section 3(32) defines the term
"governmental plan", in part, to mean a plan established
or maintained for its employees by the government of any
State or political subdivision thereof, or by any agency
or instrumentality of any of the foregoing.
                           - 2 -


P/OPINION    76-109

Based on the above, it is concluded that the pension plan
of the Authority is established and maintained by the
Authority, a political subdivision of the government of
(State). Therefore, the plan is a governmental plan as
defined in section 3(32) of the ERISA and is exempt from
coverage under Title I pursuant to the provisions of
section 4(b)(1).

However, even though a governmental plan is exempt from
coverage under Title I, many of the tax provisions of
Title II (which are administered by the Internal Revenue
Service) may apply. For example, governmental plans may
qualify under section 40l(a) of the Internal Revenue Code
in order to attain special tax treatment for employees who
participate under such types of plans. Although a govern-
mental plan does not have to meet the alternative minimum
participation, vesting, and funding requirements added to
the Code by Title II, in order to attain qualified status,
it must satisfy the coverage requirements of section
40l(a)(3) of the Code, the nondiscrimination rule of
section 40l(a)(4), and the vesting provisions of section
40l(a)(7), as in effect prior to the enactment of the
ERISA. In addition, qualified governmental plans must
satisfy the requirements of section 415 of the Code relat-
ing to contributions or benefits.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace