Back to Federal guidance

Severance plans as ERISA welfare plans

Summary A requester asked whether two severance plans outside the then pension plan regulation were welfare plans. DOL answered yes, if the plans met ERISA section 4(a)’s other coverage requirements, explaining that the welfare definition includes severance pay without requiring a particular funding method. It also said “employee’s normal compensation” means regular rate of pay.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-107
Date issued
September 27, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-107

                                                 3(1)


                     September 27, 1976


 Dear          :

 Thank you for your letter requesting clarification of the
 coverage of severance pay plans and the definition of the
 term "employee's normal compensation" under the Employee
 Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). I am
 sorry we could not reply sooner.

 You describe two severance pay plans that are not pension
 plans pursuant to section 2510.3-2(b) of the regulation
 issued August 15, 1975, and wish to know if they are
 "welfare plans." The answer is yes. Section 3(1) of the
 ERISA defines an employee welfare benefit plan, in part,
 as "any plan, fund, or program which was heretofore or is
 hereafter established or maintained by an employer or by
 an employee organization, or by both, to the extent that
 such plan, fund, or program was established or is main-
 tained for the purpose of providing for its participants
 or their beneficiaries, through the purchase of insurance
 or otherwise, any benefit described in section 302(c) of
 the Labor Management Relations Act, 1947 (other than
 pensions on retirement or death, and insurance to provide
 such pensions)."

 As you are aware, one of the benefits described in section
 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947, is
 severance pay. Although, as you are aware, section 302(c)
 refers to money paid into a trust fund, section 3(1) of
 the ERISA does not require any special type of funding.
 Any severance pay plan that is not an employee pension
 benefit plan would be considered an employee welfare
 benefit plan under Title I of the ERISA provided it meets
 with the other requirements of section 4(a).

 In answer to your second question, "employee's normal
 compensation" means the employee's regular rate of pay.

 Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace