Back to Federal guidance
Union education and training fund as welfare plan
Summary DOL was asked whether a union education and training fund offering technical, educational, and cultural courses was an ERISA welfare plan. It said section 3(1) covers apprenticeship or other training programs and does not require that training be an apprenticeship or directly related to a participant’s job. It found the described fund subject to applicable Title I provisions.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-104
Date issued
September 15, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-104
3(1)
September 15, 1976
Dear :
Thank you for your letter dated September 2, 1975,
requesting a ruling whether the Education and Training
Trust Fund (Fund) of the (named) Union, Local # (Union)
is an "employee welfare benefit plan" within the meaning
of section 3(l) of the Employee Retirement Income Security
Act of 1974 (ERISA). According to your letter, the plan
is funded by collectively bargained employer contribu-
tions, and "offers a wide range of technical, educational
and cultural courses designed to enrich the interest of
the Plan's participating members and extend skills allied
with his trade or industry". We regret we could not reply
sooner.
Section 3(1) of the ERISA defines an employee welfare
benefit plan as "any plan, fund, or program which was
heretofore or is hereafter established or maintained by an
employer or by an employee organization, or by both, to
the extent that such plan, fund, or program was estab-
lished or is maintained for the purpose of providing for
its participants or their beneficiaries, through the
purchase of insurance or otherwise, . . . apprenticeship
or other training programs . . .". The Fund was
established by the Union and provides training benefits to
its members. It is not necessary that the Fund provide
apprenticeship training or that the training necessarily
be in connection with the employee's job. The Fund is an
employee welfare plan within the meaning of section 3(1)
of the ERISA and subject to all applicable provisions of
Title I.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace