Back to Federal guidance
Public employee union pension plan under ERISA
Summary A labor organization representing state and local workers asked whether its own pension plan was covered by ERISA. DOL found the nongovernmental organization was an employer with respect to its own staff, likely met the commerce condition, and did not fall within the stated Title I exclusions. It concluded its plan was covered by Title I; it expressly left Title II and Title IV questions to other agencies.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION-76-101
Date issued
November 1, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION-76-101
3(4)
3(5)
3(9) ✓
3(12)
November 1, 1976
Dear :
This is in further response to your letters of August 14,
1975, June 29, 1976, and July 1, 1976. In your letters you
have requested a ruling as to whether a pension plan (the
Plan) maintained by the ( Name ) is subject to the Employee
Retirement Income Security Act of 1974 (the Act). Your
letters state that ( Name ) is a labor organization repre-
senting employees of the State of ( Name ) and of political
subdivisions of that state, but is not itself a governmental
agency or instrumentality. In your July 1, 1976, letter you
indicate that you are unable to find anything in the Act which
specifically covers pension plans of organizations such as
( Name ).
This response deals solely with the coverage of the Plan
under Title I of the Act. Questions regarding the applica-
bility of provisions contained in Title II of the Act, which,
in general, sets forth certain amendments to the tax quali-
fication provisions of the Internal Revenue Code of 1954,
should be addressed to the Internal Revenue Service, while
questions regarding coverage of Title IV of the Act, relating
to plan termination insurance, should be addressed to the
Pension Benefit Guaranty Corporation.
The coverage of Title I of the Act is set forth in Section 4,
which provides, in relevant part, that Title I applies to any
employee benefit plan if it is established and maintained by
an employer engaged in commerce or in any activity or industry
affecting commerce. The term "employer" is defined in Section
3(5) of the Act to include "any person acting directly as an
employer”, while the term “person'' is defined in Section 3(9),
to include unincorporated organizations, associations and
employee organizations. In Section 3(4), the term "employee
organization" is defined, in relevant part, as any labor union
or any organization of any kind, or any employee representation
association, in which employees participate and which exists for
the purpose of dealing with employers concerning an employee
benefit plan, or other matters incidental to employment
relationships.
2
P/O-76-101
Thus, a voluntary employees' association such as ( Name ),
which serves as a labor organization representing employees,
is a person within the meaning of Section 3(9) and, with
respect to its own employees, constitutes an employer within
the meaning of Section 3(5) of the Act. Under Section 4(a)
of the Act, therefore, an employee benefit plan established
by such an organization which is engaged in commerce or in
any industry or activity affecting commerce is subject to
Title I, unless specifically excluded from coverage under
Section 4(b). Given the broad definition of "industry or
activity affecting commerce" in section 3(12) of the Act
and the Supreme Court's interpretation of this concept over
the last three decades, it is unlikely that a pension plan
maintained by ( Name ) would fail to meet the coverage
requirements of Section 4(a). Further, your letters do not
indicate ( Name ) would be subject to any of the exclusions
from coverage set forth in section 4(b). Accordingly, we
have concluded that the Plan is subject to Title I of the
Act.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace