Back to Federal guidance
Insurance renewal commissions outside pension plan definition
Summary An insurance seller asked whether renewal commissions were ERISA pension benefits requiring vesting. DOL said the seller was not entitled to a renewal commission until the policy premium was paid. It therefore found no income deferral under ERISA section 3(2) and no employee pension benefit plan arising from those commissions.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-09
Date issued
February 10, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-09
3(2)
February 10, 1976
Dear :
This is in reply to your letter concerning your rights
under the Employee Retirement Income Security Act of
1974 (ERISA) with respect to renewal commissions on life
insurance policies sold by you. We regret that we were
unable to reply to your inquiry earlier.
You state that the renewal commissions constitute a
deferred income and it is your understanding that such
deferred income constitutes a pension benefit plan
under the ERISA; therefore, full vesting of the renewal
commissions would be required after a fifteen-year period,
at the latest.
Although section 3(2) of the ERISA provides that a plan,
fund or program established or maintained by an employer
which by its terms results in a deferral of income by
employees for periods extending to the termination of
covered employment or beyond constitutes an employee
pension benefit plan, the renewal commissions from the
sale of insurance policies do not result in a deferral of
income within the meaning of section 3(2) since the
seller is not entitled to receive the commissions until
the premium for the policy is paid. Therefore, the renewal
commissions do not constitute an employee pension benefit
plan within the contemplation of the ERISA and its provisions
do not apply to such commissions.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace