Back to Federal guidance

Welfare plans exempt from pension participation standards

Summary DOL was asked whether group health, life, and disability insurance plans had to meet ERISA participation standards. It classified the described plans as welfare benefit plans and said section 201(1) excluded them from Title I part 2 participation and vesting standards.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-02
Date issued
February 27, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-02


                                                  3(1) ✓
                                                   201

                    February 27, 1976



Dear     :

This is in reply to your letter dated November 25, 1975,
requesting a clarification of the participation require-
ments under the Employee Retirement Income Security Act
of 1974 (ERISA) for your group health, life and disability
insurance plans.

Section 3(1) defines an "employee welfare benefit plan"
as "any plan, fund, or program which was heretofore or is
hereafter established or maintained by an employer or by
an employee organization, or by both, to the extent that
such plan, fund, or program was established or is maintained
for the purpose of providing for its participants or their
beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise,
(A) medical, surgical, or hospital care or benefits in the
event of sickness, accident, disability, death or unemployment,
or vacation benefits, apprenticeship or other training programs,
or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal
services, or (B) any benefit described in section 302(c) of
the labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions
on retirement or death, and insurance to provide such pensions)."
Since the plans you describe provide group health, life
and disability insurance, they would be classified as
employee welfare benefit plans under the ERISA.

The participation standards to which you refer are cited
in Part 2 of Title I, Participation and Vesting. However,
section 201(1) states that this part shall not apply to an
employee welfare benefit plan. Your group health, life
and disability insurance plans, therefore, need not comply
with the participation standards in Part 2 of Title I of
the ERISA.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace