Back to Federal guidance

Bank tuition reimbursement from general assets

Summary A bank asked whether its support for an education and recreation institute was covered by ERISA. DOL focused on the bank’s discretionary tuition refunds for successfully completed courses, paid solely from its general assets. It applied the then regulation excluding such tuition and education expense refund programs from the welfare plan definition and found the informal policy outside ERISA.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 76-01
Date issued
February 27, 1976
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 76-01




                                                     3(1)



                          February 27, 1976



Dear:

This is in response to your letter dated August 13, 1975,
addressed to, requesting a determination whether your
informal policy supporting the courses and social events
offered by [Institute] is covered under the Employee
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). I am sorry
we were unable to reply earlier.

The [Institute] is the education and recreation function of
the Association and is organized into local chapters for
the purpose of bringing educational and recreational programs
to area bank personnel. The [Bank] support of the activities of
the [Institute] may include financial and personnel needs for
various activities and programs. According to your telephone
conversation with a member of my staff, the Bank refunds the
tuition paid by Bank employees for successfully completed
courses given by the [Institute]. These payments are made from
the general assets of the Bank which reserves the right to
approve or disapprove each request on its individual merit.

Section 3(1) of the ERISA includes in its definition of an
employee benefit plan "any plan, fund, or program which was
heretofore or is hereafter established or maintained by
an employer ..., to the extent that such plan, fund, or
program was established or is maintained for the purpose
of providing for its participants or their beneficiaries,
through the purchase of insurance or otherwise,...
apprenticeship or other training programs,... scholarship
funds...'' However, section 2510.3-l(k) of regulations
published August 15, 1975 (copy enclosed), excludes from
the term ''employee welfare benefit plan" a scholarship
P/OPINION 76-01




program, including a tuition and education expense refund
program, under which payments are made solely from the
general assets of an employer. The informal policy, of
the Bank, therefore, would not be covered under the
ERISA.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace