Back to Federal guidance

Payments to former plan administrator during work ban

Summary DOL wrote to fund trustees about monthly payments to a former administrative manager during a period when he could not work for the funds. It raised a possible violation of ERISA's rule on using plan assets and stated that payments for services already compensated, with no remaining obligation, are impermissible. DOL urged repayment with interest and asked the trustees to respond within twenty days.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-90
Date issued
October 20, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-90

                                                         404(a)(1)

                        October 20, 1975

Gentlemen:

The Office of Employee Benefits Security administers
and enforces provisions of Title I of the Employee
Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).
Included within this Title are the fiduciary responsi-
bility provisions, which are set forth in Part 4.

It has come to the attention of this Office that since
January 31, 1975, monthly payments in the amount of
$2,100 have been made under your authorization to
former administrative manager            . These
payments were made during a period in which [he] was
not permitted to be employed in any capacity by the Funds.
We are concerned that this disbursement may be in violation
of section 404(a)(1) of ERISA, which provides in pertinent
part that the assets of a plan shall be held exclusively
for the purpose of providing benefits to participants in
the plan and their beneficiaries and defraying reasonable
expenses of administering the plan.

For a plan to make payments to an individual who is not
currently rendering services, for or on account of
services earlier rendered, which services were compensated
at the time they were rendered and as to which there is no
obligation to make further payment, is not, in our view,
permitted by the statute.

Under the provisions of ERISA section 409(a), a fiduciary
is personally liable to make good to the plan any losses
resulting from a breach of fiduciary responsibility.
Accordingly, it would, in our view, be appropriate for
you to take prompt steps to assure the repayment to the
Funds of the total amount disbursed to Mr.
during the period from January 1, 1975 to the present,
with interest.

Please advise me within twenty days of the steps you have
taken or propose to take with respect to the foregoing matter.

I look forward to your reply.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace