Back to Federal guidance

Joint and survivor annuity on participant-selected annuities

Summary A defined contribution plan ordinarily paid cash but let participants direct their account value to an annuity. DOL said the joint and survivor requirements then in ERISA section 205 applied when an annuity was selected, regardless of the ordinary benefit form or plan type. It also addressed a surviving spouse’s alternative benefit election by reference to then IRS temporary regulations.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-71
Date issued
December 16, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-71

                                                               205


                        December 16, 1975


Dear              :

This is in response to your letter raising questions
concerning the joint and survivor annuity provisions of the
Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).

You ask first if a joint and survivor annuity is required
under a defined contribution plan which provides for a
lump-sum distribution of cash to participants but which
permits the employee to direct the value of his account
be used to purchase an annuity contract from an insurance
company.

The requirements of section 205 of ERISA regarding joint and
survivor benefits for pension plans providing for the payment
of benefits in the form of an annuity is applicable to the
situation you describe; the applicability of those requirements
cannot be made to hinge on the plan's designation of which
is its ordinary form of benefit where no direction is made,
otherwise the joint and survivor provisions could be nullified.
Moreover, section 205(a) requires provision for joint and survivor
annuities in any pension plan providing for the payment of
benefits in the form of an annuity; there is no basis for the
distinction you suggest between defined contribution and
defined benefit plans in this regard. Thus, in the plan
you describe, where the designation is made by the employee
that an annuity be provided, the joint and survivor provisions
apply.

You ask also whether a plan must provide for a joint and survivor
annuity, regardless of the wishes of a surviving spouse, if
the employee dies before retirement but after attaining
early retirement age. Where a pension plan provides for the
payment of benefits in the form of an annuity, during the period
beginning on the later of the date the employee reaches the
earliest retirement age and the first day of the 120th month
beginning before the date on which he reaches normal retirement
age and ending with the date on which he reaches normal retire-
ment age the participant must be accorded a right to elect
a joint and survivor annuity (section 205(c)(1)). The wishes
of the surviving spouse cannot be made relevant since at that
2


P/OPINION 75-71


point in time preceding death the identity of the surviving
spouse is unknown.

As to your concern that the surviving spouse might prefer
an alternative benefit instead of an annuity, the temporary
regulations on joint and survivor annuities issued by the
Internal Revenue Service on October 3, 1975, provide that
a plan will not fail to meet the requirements for tax
qualifications under section 401(a)(11) of the Internal
Revenue Code (which contains joint and survivor annuity
requirements similar to those in section 205, ERISA),
merely because the plan "provides that the spouse
of a deceased participant may elect to have benefits paid
in a form other than a qualified joint and survivor annuity"
(section 11.401(a)-11, 40 Fed. Reg. 45810).

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace