Back to Federal guidance

Timing and survivor rights for vested pension benefits

Summary A requester asked about a fully vested employee leaving before retirement age. DOL said full vesting did not require immediate payment if the plan set payment at normal retirement age. It referred a comparison with voluntary early retirement to IRS and said prepayment death consequences depended on the plan, age, and any surviving spouse entitlement under then section 205.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-62
Date issued
July 1, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-62


                                                              203


                          July 1, 1975


Dear              :

This is in response to your letter regarding the impact
of ERISA on the rights of plan participants who leave employment
before retirement age.

Your first question is whether a participant who is 100
percent vested has a right to receive his accrued pension
benefits on termination. We don't think so. If the plan
provides for payment of benefits at normal retirement age,
he must wait until he reaches that age.

Your second question is whether a terminated employee could
be treated differently than an employee who voluntarily elects
to retire early. We have referred your letter to the Internal
Revenue Service to answer this question, as section 206(a)(3)
provides for the Secretary of the Treasury to issue regulations
governing this situation.

Your third question is whether a terminated employee with
a 100 percent vested interest in his accrued benefit would
lose it if he dies prior to becoming eligible to receive
his first monthly benefit check. The answer depends in part
on the plan, in part on his age at death, and in part on whether
his surviving spouse has an entitlement to survivor benefits
in accordance with section 205 of the Act. If the plan makes
no provisions for payment of benefits except to a surviving
spouse and he or she dies unmarried and without having made
the necessary election, the benefits would be forfeited.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace