Back to Federal guidance

Transfer of plan claim records between administrators

Summary A plan asked to transfer claim records from its former insurer administrator to a successor trustee. DOL said the transfer served efficient administration if the predecessor kept a list of transferred records. The predecessor remained responsible for its share of the six-year retention period, though DOL stated a limited nonenforcement position unless a violation was directly attributable to it.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-58
Date issued
July 9, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-58


                                                              107


                          July 9, 1975


Dear              :

This is in response to your letter in which you request
approval of the transfer of claim records from the
predecessor plan administrator,          Life Insurance
Company, to the successor plan administrator,
Trust Company Trustee.

While section 107 of the Employee Retirement Income Security
Act of 1974 (ERISA) requires the retention of claims records
by the plan administrator for six years from the filing date
for such documents, we find that it will result in an unreasonable
administrative burden on the plan where the plan's administration
is being transferred. To insist on strict adherence to a
requirement which would result in confusion, delays, and
increased costs to the plan would be adverse to the interests
of the plan participants. In this case, a transfer of plan
records is consistent with the purposes of ERISA and necessary
for effective and efficient administration of the plan.
However, the transferor remains responsible for compliance
with the recordkeeping provisions of ERISA for the part
of the six year period during which it was responsible
for maintaining the records.

          Life Insurance Company may therefore transfer its
records to the          Trust Company Trustee provided that
the predecessor retains a listing of the records transferred.
Under the terms of ERISA, the predecessor remains responsible
for the retention of records, but we shall not hold [Predecessor]
in noncompliance with section 107 unless there is some violation
of the recordkeeping provisions directly attributable to it.

I am hopeful that this will resolve your problem.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace