Back to Federal guidance
Unfunded management retirement program during plan transition
Summary A company was replacing a long-standing pension system with profit sharing but retaining an unfunded supplement for 23 older managers. DOL found the legacy system an ERISA pension plan that qualified on the described facts for select-management exemptions from participation, vesting, funding, and fiduciary parts, leaving reporting, disclosure, and enforcement requirements. DOL made the determination subject to future prospective regulation.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-48
Date issued
December 23, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-48
4(b)✓
201
301
401
December 23, 1975
Dear :
This is in reply to your letters of March 31, and April 28,
1975, requesting a ruling on behalf of the
(Company). You would like to know if the Company's unfunded
non-qualified retirement benefit program (Pension System)
is covered under the Employee Retirement Income Security
Act of 1974 (ERISA). The Pension System, in force for 74
years, is being replaced by a qualified profit-sharing
plan but the Company would like to continue the original
program for 23 older employees (out of a total of 14,000
employees) who will be retiring within 10 years and will
not have sufficient time under the profit-sharing plan
to obtain retirement benefits comparable to those they
would have received under the Pension System. You
state that these older employees whose profit-sharing plan
benefits will be supplemented by the Pension System
are management employees and their salaries range from
$19,286 to $67,992.
Section 3(2) of the ERISA defines an "employee pension
benefit plan" and a "pension plan" as "any plan, fund,
or program which was heretofore or is hereafter established
or maintained by an employer or by an employee organization,
or by both, to the extent that by the express terms or as
a result of surrounding circumstances such plan, fund, or
program
(A) provides retirement income to employees, or
(B) results in a deferral of income by employees
for periods extending to the termination of
covered employment or beyond, regardless
of the method of calculating the contributions
made to the plan, the method of calculating
the benefits under the plan or the method
of distributing benefits under the plan."
2
P/OPINION 75-48
The Pension System does meet the definition of an
employee pension benefit plan and is covered under section
4(a) and not exempted under section 4(b). However, it
is exempted under sections 201(2), 301(a)(3), 401(a)(1)
and 4021(b)(6) on the basis that the plan is unfunded
and is maintained by an employer primarily for the purpose
of providing deferred compensation for a select group
of management or highly compensated employees.
The Pension System, therefore, would be subject only to
the Reporting and Disclosure and the Administration and
Enforcement provisions of the ERISA.
In regard to reporting and disclosure, regulations issued
on August 15, 1975 (40 Fed. Reg. 34526), a copy of which
is enclosed, provide for an alternative method of compliance
for unfunded or insured plans maintained by an employer
for a select group of management or highly compensated
employees. Such a plan may comply with the reporting and
disclosure requirements by filing a statement with the
Secretary of Labor in accordance with the provisions of
section 2520.104-23 and providing any plan documents requested
by the Secretary.
The Department of Labor has not published regulations defining
what constitutes a "select group of management of highly
compensated employees" within the contemplation of sections
203(2), 301(a)(3), and 401(a)(1) of the ERISA. Therefore,
this determination letter is issued subject to the possibility
of a regulation covering this area. However, in the event
a regulation should be published which would adversely affect
the conclusion reached herein, such regulation will not be
applied retroactively, but only prospectively.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace