Back to Federal guidance

Commerce coverage and small profit sharing plans

Summary A requester asked about the commerce condition and small profit sharing plans. DOL said interstate purchases and communications could satisfy the commerce standard and that an NLRB policy decision not to assert jurisdiction did not itself remove ERISA coverage. Small size alone was no exemption; DOL then described then applicable Form EBS-1 filing dates.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-46
Date issued
November 10, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-46


                                                              4(b)


                        November 10, 1975


Dear              :

This is in reply to your letter dated June 12, 1975,
requesting information as to the minimum standards for
any employer to be "engaged in commerce or in an industry
affecting commerce" under the Employee Retirement Income
Security Act of 1974 (ERISA). You would like to know
if the jurisdictional standard of the Labor Management
Relations Act (LMRA), as adopted by the National Labor
Relations Board (NLRB), will be utilized for the purpose
of determining whether or not an employer's activity
or industry affects commerce.

The LMRA standards will be utilized in determining whether
or not an employer's activity or industry affects commerce.
However, the fact that the NLRB may fail to exert jurisdiction
on policy grounds would not exempt a plan from coverage
under the ERISA. Employers are deemed to be engaged in
commerce or in an industry affecting commerce if any of
their operations include the purchase of equipment,
supplies and materials from out-of-state sources, the
interstate transmission of information and correspondence,
the regular and continual use of instrumentalities of
interstate communications, such as the mails, telephone
and tele-types, as well as interstate travel on official
business.

You also raise the question as to whether the small size
of the profit-sharing plans would have a bearing on the
requirements under the ERISA. Plans are not exempt from
coverage under the ERISA solely on the basis of size.
Small profit-sharing plans are required to file Form EBS-1.

We are enclosing a copy of a regulation that was published
in the Federal Register on August 15, 1975. Section 2520.104-3
thereof requires that a short form plan description consisting
of the first two pages of Form EBS-1 (without schedules A, B
and C) and the signature page (item 38 only) should have been
2

P/OPINION 75-46


filed with the Department by August 31, 1975. Late filing
of the short form plan description should be accompanied
by a brief explanation of the delay in filing.

A revised and simplified version of the EBS-1 was published
in the Federal Register of October 10, 1975, for comment.
It is expected that the final version of the EBS-1 will be
issued soon after the expiration of the comment period.
Section 2520.104-3 of the August 15 regulation also requires
plan administrators to file the revised EBS-1 in full,
as well as a copy of the summary plan description, by May 30,
1976. By the same date, a copy of the summary plan description
must be furnished to plan participants and beneficiaries.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace