Back to Federal guidance

Participant trustee control and ERISA bonding

Summary A participant who was also a plan trustee asked about fiduciary and bonding duties. DOL said control limited to the participant’s own account did not itself confer fiduciary status under section 404(c), but control over other participants’ accounts did. A trustee who handled plan property within the then bonding regulation also had to be bonded, subject to statutory exceptions.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-24
Date issued
October 21, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-24


                                                         3(21)✓
                                                         404
                                                         412


                        October 21, 1975


Dear              :

Your letter of January 10, 1975 to                 of
the          Regional Office has been referred to this
office for reply. In your letter, you inquired whether
a person who is both a trustee and a participant in an
employee benefit plan should be considered to be a
fiduciary with respect to the plan under section 404(c)
of the Employee Retirement Income Security Act of 1974
(the Act) if such person is a trustee with respect
to both his individual account and the individual accounts
or other plan participants and beneficiaries.

Section 404(c) provides, generally, that a participant
or beneficiary of a plan which provides for individual
accounts and which permits participants and beneficiaries
to exercise control over the assets of their accounts will
not be deemed to be a fiduciary by reason of exercising
such control with respect to his account. It further
provides that no person who is otherwise a fiduciary
with respect to the plan shall be liable under Part 4
of Title I of the Act for any loss, or by reason of any
breach, which results from a participant's or beneficiary's
exercise of such control.

Thus, a participant or beneficiary who exercises control
over plan assets will not be deemed to be a fiduciary so
long as such control relates only to assets in such parti-
cipant's or beneficiary's individual account. However,
if such person exercises control over assets in the
individual accounts of other participants and beneficiaries,
he will be deemed to be a fiduciary with respect to the plan,
as that term is defined in section 3(21) of the Act.
2

P/OPINION 75-24



Your letter also inquires as to the applicability of
the bonding provisions of section 412 of the Act to
the person described above. Subject to certain exceptions,
section 412(a) of the Act requires that every person who
handles funds or other property of an employee benefit plan
covered by Part 4 of Title I of the Act shall be bonded.
The term "handles," as used in this context, is defined
in 29 CFR 464.7 adopted under section 13 of the Welfare
and Pension Plans Disclosure Act (a copy of which is
enclosed herewith) and incorporated by reference in the
temporary bonding regulation adopted under section 412 of the
Act (40 FR 2203, January 10, 1975). Thus, if the trustee
of the plan described in your letter handles plan assets
within the meaning of 29 CFR 464.7, he or she should be
bonded in accordance with the provisions of section 412
of the Act.

Finally, pursuant to your September 16, 1975 telephone
conversation with           of my staff, I understand
that you no longer require a copy of form EBS-1 for registration
of pension and profit sharing plans as requested in your
letter. This response has therefore been addressed solely
to your substantive inquiries.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace