Back to Federal guidance
Fiduciary compensation transition interpretation
Summary A requester asked how a then interpretive bulletin treated pay to plan fiduciaries already receiving full-time employer or union compensation. DOL said section 408(c)(2)’s expense-only clause was a limit within a prohibited-transaction exemption rather than an independent ban. It explained why section 414(c)(4) transitional relief could apply and noted IRS agreed on analogous tax provisions.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-21
Date issued
March 4, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-21
3(14)✓
406
408
414
March 4, 1975
Dear :
Your letter of February 5, 1975, relating to ERISA
IB 75-1, has been referred to me by
of the Department of Labor for reply.
Section 414(c) of the Employee Retirement Income Security
Act of 1974 applies to compensation for persons serving as
fiduciaries to a plan who are already receiving full-time
compensation from an employer or employee organization.
Since such a person is already a party in interest by
virtue of section 3(14)(B) of the Act, section 406 might
be construed to prevent the employee-fiduciary from
receiving benefits or from receiving compensation for
services rendered. Section 408(c) was inserted as an
exemption from the section 406 prohibited transaction rules
to enable such benefits to be received and such services
to be rendered. The clause in section 408(c)(2) relating
to full-time employees receiving solely reimbursement for
expenses is a limitation within an exemption from section
406. Once it is understood to be merely this, and not an
independent prohibition, it becomes apparent why section
414(c)(4) applies to such a situation, and why no reference
has been made to section 408(c) in the interpretive bulletin.
For your information the Internal Revenue Service has taken
an identical view of the analogous provisions of section
4975 of the Internal Revenue Code in their Technical
Information Release (TIR 1329), a copy of which is
enclosed.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace