Back to Federal guidance
Employer-sponsored IRA coverage under ERISA
Summary A requester asked whether custodians or trustees of individual retirement accounts had ERISA Title I duties. DOL said the then IRA regulatory exclusion depended on specified conditions. An IRA established or maintained for a person by an employer or employee organization could be covered by Title I parts 1 and 4, while parts 2 and 3 did not apply; it referred a separate tax question to IRS.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1975-14
Date issued
September 30, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Topics
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
September 30, 1975
Dear : This is in response to your letter dated February 25, 1975, concerning responsibilities of custodians or trustees of individual retirement accounts established under section 408(a) of the Internal Revenue Code of 1954 (Code) under Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). In response to your inquiry as to whether any part of Title I of ERISA applies to such individual retirement accounts, a copy of regulations dealing with coverage under Title I of ERISA and reporting and disclosure under Part 1 of Title I is enclosed. Section 2510.3-2(d) of the regulations sets forth circumstances under which an individual retirement account established under section 408(a) of the Code will not be deemed a pension plan within the meaning of section 3(2) of ERISA, and therefore not covered under Title I of ERISA. Individual retirement accounts established under section 408(a) of the Code which do not meet the conditions set forth in section 2510.3-2, are pension plans and are covered under Title I; however, parts 2 and 3 of Title I, relating to participation, vesting and funding, explicitly exempt individual retirement accounts from their coverage. Individual retirement accounts are not specifically exempted from Part 1, relating to reporting and disclosure, and Part 4, relating to fiduciary responsibility. Therefore, if an individual retirement account is established or maintained for an individual by the individual’s employer or an employee organization of which the individual is a member, it would be covered by Parts 1 and 4 of Title I. Otherwise it would not be covered. With respect to your second question, relating to section 408(a)(2) of the Code, the Department of the Treasury, and not the Department of Labor, has jurisdiction over that section. Since day to day administration of Title II of ERISA has been delegated to the Internal Revenue Service, I suggest that you write to the Internal Revenue Service.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace