Back to Federal guidance
Participant co-trustee bonding duties
Summary DOL was asked whether a participant who was also a co-trustee of a small professional corporation's plan needed an ERISA bond. Section 412 applied to people handling assets of covered plans, subject to exceptions. If this trustee handled assets under the then regulation’s definition, the trustee should be bonded.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-123
Date issued
November 13, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-123
412
November 13, 1975
Dear :
Your letter of January 11, to of the
Regional Office has been referred to this office
for reply. In your letter you inquired as to the applicability
of the bonding provisions of section 412 of the Employee
Retirement Income Security Act of 1974 (the Act) to a person
who is both a participant in and a co-trustee for a profit-
sharing or money purchase pension plan established by a small,
closely held professional corporation.
Your letter indicates that such plan covers several employees
of the corporation besides its professional members and that
plan participants are not allowed to select the form of investment
for monies allocated to their individual accounts.
Subject to certain exceptions, section 412(a) of the Act
requires that every person who handles funds or other
property of an employee benefit plan covered by Part 4 of
Title I of the Act shall be bonded. The term "handles,"
as used in this context, is defined in 29 CFR 464.7
adopted under section 13 of the Welfare and Pension Plans
Disclosure Act and incorporated by reference in the
temporary bonding regulation adopted under section 412 of
the Act (40 FR 2203, January 10, 1975). Thus, if the
trustee of the plan described in your letter handles the
plan assets within the meaning of 29 CFR 464.7, he or she
should be bonded in accordance with the provisions of section
412 of the Act.
Sincerely,
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace