Back to Federal guidance

Participant loans and ERISA prohibited-transaction relief

Summary A requester asked about loans from a pension plan to employees. DOL described a transition for qualifying contracts in effect July 1, 1974, ending June 30, 1984. It said other loans were prohibited unless they met the section 408(b)(1) participant-loan conditions, including reasonable interest, adequate security, and nondiscriminatory availability.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-108
Date issued
March 5, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-108

                                                               408

                          March 5, 1975

Dear           :

This letter is in response to your letter of February 8,
1975, requesting clarification concerning loans from
a pension plan to employees of the employer who established
the pension plan.

Section 414(c)(1) of the Employee Retirement Income Security
Act of 1974 governs all such plans pursuant to a contract
which was in effect on July 1, 1974, and if such loans meet
the three tests set forth in such section, they are not
considered to be a prohibited transaction until June 30,
1984.

With respect to all loans entered into subsequent to the
effective date of the Act and which were not pursuant to
a contract which was in effect on July 1, 1974, such loans
would be prohibited under section 406 of the Act, unless
they met the statutory exemption set forth in section
408(b)(1) of the Act.

The Joint Explanatory Statement of the Conference Committee,
in explaining the basis for the statutory exemption,
states as follows:

       "To be permitted, such loans must be
       made in accord with specific provisions
       in the plan governing such loans. In
       addition, a reasonable interest rate
       must be charged and the loan must be
       adequately secured. Such loans must be
       made available to all participants on a
       reasonably equivalent basis. Consequently,
       the plan could not unreasonably discriminate
       between applicants on the basis of, e.g.,
       age, or sex; but the plan could make
       distinctions on the basis of, e.g., credit
       worthiness or financial need. Also, such
       loans cannot be made available to highly-
       compensated employees in an amount greater
       than the amount available to other employees.
       The conferees intend that this will allow
       a plan to lend the same percentage of
       a person's vested benefits to participants
2


P/OPINION 75-108


       with both large and small amounts of accrued
       vested benefits. (However, the percentage
       is to be consistent with the requirements of adequate
       security). The conferees also intend that a plan
       may provide that the same dollar amounts
       may be loaned to participants and beneficiaries
       without regard to the amount of their vested
       benefits if adequate security is otherwise
       provided. For example, a plan could provide
       for loans to participants and beneficiaries
       in an amount up to, e.g., $30,000 to buy a
       house (even if the $30,000 is greater than the
       amount of the participant's or beneficiary's
       vested benefits) if the loan is adequately secured
       by, e.g., a first mortgage on the house."

If any new loans from the plan to employees are proposed,
they would be prohibited unless they fall within the
exemption provided by section 408(b)(1) as elucidated
by the Conference Report.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace