Back to Federal guidance

Shareholder employee plan loan limitation

Summary A professional corporation plan proposed lending to a physician who was a participant, trustee, and shareholder. DOL said section 406 generally barred party-in-interest loans unless section 408(b)(1) conditions were met. It warned that section 408(d) could make that exemption unavailable for a statutory shareholder-employee and left the fact-specific determination to trustees.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
P/OPINION 75-105
Date issued
November 20, 1975
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-26. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.
P/OPINION 75-105


                                                       406✓
                                                       408


                        November 20, 1975


Dear           :

Your letter of August 2, 1975, addressed to the
Regional Office of the Department of Labor, has been
referred to this office for reply. In your letter,
you inquire as to the legality of a proposed loan by
one or more plans of a professional corporation to a
physician employee shareholder who is also a participant,
party in interest and trustee of the plans. According to
your letter, the plans authorize loans to parties in
interest who are participants if the loans are made
available to all participants on a nondiscriminatory
basis, are adequately secured and bear a reasonable
rate of interest.

Section 406(a)(1)(B) of the Employee Retirement Income
Security Act of 1974 (the Act) prohibits the lending
of money or other extension of credit between a plan
and a party in interest of the plan. However, as you are
aware, the prohibitions of section 406 do not apply to loans
made by a plan to parties in interest who are participants
or beneficiaries of the plan if the enumerated conditions
of section 408(b)(1) of the Act are met.

It should be noted that section 408(d) makes section 408(b)
unavailable for transactions which involve a loan of any
part of the income or corpus of a plan to a shareholder-
employee (as defined in section 1379(d) if the Internal
Revenue Code of 1954) of the plan. Thus, the applicability
of section 408(b)(1) to the particular loan contemplated
in your letter depends, among other things, on whether
the proposed recipient is such a shareholder-employee
of the lending plan or plans. The trustees of the plan
are, of course, responsible for determining whether
the provisions of section 408(b)(1), or of any other
section of the Act, are applicable to the plan.

Sincerely,

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace